2.03.2012 г.

2 интересни постановки за живота на жените

Наближава 8 март - деня на жената и във връзка с това ние решихме да ви предложим две постановки свързани с женския свят и живота на нежния пол.

"Красиви телa" от Лора Кънингхам

Режисьор: Владимир Люцканов
Сценография: Елена Иванова
Със: Стефания Колева, Силвия Лулчева, Нона Йотова, Искра Ангелова, Антоанета Добрева-Нети, Кристина Янева
Със специалното участие на Ненчо Илчев



Шест приятелки на възраст между 30 и 36 години се събират на купон, за да отпразнуват забременяването на една от тях. Джеси е разведена писателка, имаща нещастието да се влюбва в мъже, които винаги заминават. Прекрасна домакиня, тя прекарва времето си в очакване на телефонен звън и в мечти за уютен дом и семейство. Нина е цапната в устата, леко цинична, непрекъснато е на диети. Има салон за маникюр. Малко прибързано ляга с мъжете, последната й авантюра е с дзен будиски монах. Елизабет е модел. Слаба, красива, отнесена, сълзлива, глуповата в наивността си, тя е изоставена от любовника си и вече цяла година чака той да преодолее кризата си. Има проблем с наркотиците. Марта е най-преуспялата - има агенция за недвижими имоти. Прагматична, еснафка, нетактична, досадна, има импотентен годеник, когото търпи, за да не даде повод за клюки. Сю Карол е нереализирана актриса, която работи като сервитьорка. Без деца, стисната, фригидна, прекаляваща с алкохола, но общо взето трогателна. Току що е направила важна крачка в живота си - напуснала е мъжа, който й изневерява. Виновницата за партито Клер е музикантка, авантюристка и бунтарка по природа. Въпреки незавидното финансово положение, в което се намира, тя е решила да остави детето, появило се след една единствена романтична нощ с почти непознат мъж - едно от онези емоционални избухвания, които нямат обяснение.

Очарователната женска компания заплита трагикомичен разказ за пропуснати възможности, изгубено време, безсмислени компромиси, ограбващи връзки, самотност, лъжи, любовни авантюри...

Гледайте постановката "Красиви тела":

15 Март, Четвъртък, 19.00 часа, Сцена "Сълза и Смях"



"Пет жени в еднакви рокли" от Алън Бол


Превод: Параскева Джукелова
Реж.: Боил Банов
Със: София Бобчева, Симона Халачева, Параскева Джукелова, Ева Тепавичарова, Койна Русева, Петър Попйорданов

Действието се развива по време на сватба в стаята на шаферките. Момичетата, които не са се срещали от години, набързо превръщат събитието в "тинейджърски” купон, където нищо в интимен план не остава скрито.



Пиеса, която директно ни запраща в клиширания бонбонено-балонен, повърхностен женски свят. Всяка от жените носи някаква типологическа характеристика: напушената, непорочната, опитната, лесбийката, нуждаещата се от повече любов. Събрала ги е сватбата на тяхната приятелка и сестра Трейси. И лицемерието. Нито една от тях не обича булката. Вероятно защото всички, с едно изключение, са имали някаква лична история с младоженеца Томи Валънтайн, определен като очарователен, но неприятен хищник. Очевидно повечето влизат в ролята на шаферка по задължение. Дразни ги всичко, включително униформата на розови облачета, а спалнята на по-малката сестра Мерелит (доста приповдигнатата Симона Халачева) се превръща в пристан, при това не само за корекция на женската суетност. Тук е много по-интересно, отколкото в салона при гостите. Обменят се всички клюки – колко хиляди струва сватбената рокля на булката, кой я е купил, как върви напушването, защо мъжете са толкова глупави и всяка с по колко от присъстващите на тържеството е спала, признания за аборти, валят предизвикани самопризнания. От прозореца като от ложа се обсъжда ставащото долу – кой с кого и как. Към неглижираната компания по-встрани стои само “тромавата” хомосексуална Майнди (Койна Русева, убедително изградила ролята си), интелектуалният тип – с английска филология, чийто образ очевидно трябва да внуши идеите на автора гей. Накрая за разкош се появява един мъж (съвсем естествено се вписва Чочо Попйорданов), който успява да забърше “кралицата на лошата репутация”, циничната, заради прекалено богатия є опит с мъже, Триша: Параскева Джукелова, която е и в необичайна роля на преводач на пиесата.

Алън Бол е написал Пет жени в еднакви рокли около 1990, почти едно десетилетие преди да спечели Оскар и Златен глобус за сценария на Американски прелести и Еми за сериала Два метра под земята ООД, продукция на HBO. И си личи.


Народен театър Иван Вазов - сцена Сълза и смях

8 март (четвъртък), 19:00


0 коментара:

Публикуване на коментар

Twitter Gmail Facebook Digg Stumbleupon RSS

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates