31.07.2012 г.

Фестивал на пясъчните скулптури в Бургас


Всяка година в нашия морски град Бургас се провежда фестивал, подходящ за любителите на нестандартното изкуство, както и за онези, които обичат да строят замъци на плажа. Фестивалът на пясъчните скулптури, в рамките на който модератори от България и чужбина правят красиви фигури от морски пясък, се провежда от 2008 година насам - от юли до септември - на територията на бургаския парк "Езеро" в Морската градина. Тайната на изваяните скулптури е, че пясъкът, от който се изработват, е с високо съдържание на глина. Важен факт, предвид, че много от посетителите любопитстват как е възможно да се издигат такива фигури, някои високи до 8 метра.

За да бъде още по-интересно на фестивала - всяка година се избира различна тема, по която да творят участниците. Миналата година тя беше „Холивудски герои”, през 2010г. – „Цирк”, през 2009г. – „Приказни герои”, а още на първата година на събитието – „Карнавал”. През 2011г. в Бургас оживяха Шрек, Джони Деп като карибски пират, Кинг-Конг, герои от „Властелинът на пръстените”, дори и Хари Потър. Тази година тематиката на пясъчните фигури е „Вълшебен свят”, а още по-приказно е през нощта, когато за фигурите се използва специално осветление.

Идеята на фестивала е оригинална и уникална за България. Това със сигурност е доза разнообразие както за гостите на Бургас, така и за жителите му. И все пак събитието има комерсиален характер и цели да привлече повече и повече любопитни погледи. И го прави успешно. Още на първото издания през 2008г. скулптурите са видяни от 15 000 души, като с всяка година броят им расте, за да достигне над 76 000 за 2011. За големия интерес със сигурност е допринесло хубавото време, въпреки че за утешение на посетителите дъжд и вятър не могат да разрушат фигурите, защото пясъкът е устойчив. И все пак снимките със скулптурите са задължителни, тъй като всяка от тях е единствена и едва ли ще бъде повторена.

Фестивалът на пясъчните скулптури е едно обещаващо, интересно събитие, с неповторима атмосфера, много подходяща за хора с деца. Цената за вход е символична (3лв. за възрастни), а в близост има паркинг, което прави достъпа удобен и лесен.

Посещението и тази година е задължително!

Място: плаж "Езеро" в Бургас, време - 05.07.2010г. - 15.09.2010г., 

Източник:  www.festivals.bg









0 коментара:

Публикуване на коментар

Twitter Gmail Facebook Digg Stumbleupon RSS

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates