19.03.2012 г.

Чанинг Тейтъм работи здраво за да стане следващата голяма звезда на Холивуд

Преди години Холивуд произвеждаше звезди на поточна линия, но времената се промениха и сега съвсем не е така. Зад всеки процъфтяващ актьор стои екип - обикновено от агент, един два мениджъра, адвокат, публицист -  който работи усилено за да превърне клиента си в следващия Джони Деп, Том Круз или Уил Смит.

Чанинг Тейтъм, една от надеждите на киноцарството за следващ актьор супер звезда е пример за това. Бивш стриптизьор, 31 годишния г-н Тейтъм последно се появи на големия екран в комедията "Внедрени в час" (21 Jump Street) - добре пресметнат ход на актьора и неговите съветници, включващи двама бивши агенти от агенцията United Talent (дома на Джони Деп), с който те целят да увеличат масата от негови фенове и фенки които се стичаха в киносалоните за да го гледат в романтичната комедия "Сватбен обет" (The Vow).


Чанинг Тейтъм и Джона Хил  във "Внедрени в час"

Но произвеждането на супер звезди се е променило, успеваемостта е намаляла. За около повече от едно десетилетие, Холивуд не успя да създаде нов актьор от "тежката категория", актьор който може да се закове на челното място в боксофис класациите и да повтори този подвиг за продължителен период от време. Днешният списък на топ актьорите включва Дензъл Уошингтън, Брад Пит, Леонардо ди Каприо и Адам Сандлър, всички от които са се изкачили по културния небосклон преди повече от 15 години.

Даниел Крейг може би се доближава най-близо до тях. Джеймс Бонд превърна в звезда г-н Крейг преди 6 години, но филмите му извън поредицата за Джеймс Бонд ("Cowboys & Aliens", "The Girl with the Dragon Tattoo") бяха боксофис разочарования. През последното десетилетие редица актьори достигнаха върха и отшумяха: Орландо Блум, Ерик Бана, Едуард Нортън, Джейк Гиленхал, Джош Хартнет, Райън Филип, Стивън Дорф, Гарет Хедлънд, Тоби Магуайър.

Райън Рейнолдс удари на камък с "Green Lantern", а Зак Ефрон още се мъчи да се оттласне от “Charlie St. Cloud.” Други актьори включващи Тейлър Лаутнър ("Здрач") и Шая Лебьоф ("Трансформърс") заглъхват, когато филмите от поредиците отшумят. 

Какво става? И имали шанс г-н Тейтъм да пробие?

 Чанинг Тейтъм, родом от Алабама, първороден син на търговец на строителни материали и чиновничка в отдела за загубен багаж на авиокомпания, на практика живее в мултиплекса тази година. През януари той се появи в "Мокри поръчки" (Haywire) на Стивън Содърбърг, който стана хит сред критиците за разлика от публиката. Миналия месец г-н Тейтъм влезе в ролята на мъж, който се опитва да си върне съпругата в "Сватбен обет" световен хит с над $ 142 млн. от глобални продажби на билети. Миналата седмица пък се появи и "Внедрени в час", в който Тейтъм и Джона Хил играят ченгета под прикритие. Г-н Тейтъм също така изпълнява и водещата роля в продължението "Джи Ай Джо: отмъщението " (G.I. Joe: Retaliation), който излиза на 29 юни. 

В същият уикенд той ще се появи и като стриптизьор в комедията "Magic Mike" филм, който е въз основа на неговите дни, когато е практикувал тази професия. Г-н Тейтъм е помогнал за произвеждането и финансирането на филма, който е режисиран от г-н Содърбърг.

Чанинг Тейтъм в  "Magic Mike".

R-rated филма "Внедрени в час" изглежда, че се превръща в хит, хората казват, че намират Тейтъм за изненадващо смешен и даже вече се работи по продължение на филма. G.I. Joe: Изгревът на Кобра имаше световен успех през 2009, с  302 милиона $ печалба и няма причина да мислим, че с “G.I. Joe: Retaliation” няма да последва неговите стъпки. “Magic Mike” е по-рискован, но фенките, които Чанинг Тейтъм спечели с хитовете "С дъх на канела" ("Dear John") (2010) и "Step up" (2006) го очакват с нетърпение. Все пак ще го видят да се разхожда полу гол.

Но г-н Тейтъм, който се подвизава под името Чан знае, че Холивуд е пълен с актьори с перфектни коремни плочки, който не са успели да се превърнат от секси тийн звезда в актьор достоен за Оскар за главна мъжка роля.

"Определено мисля за това." казва Тейтъм “Това което мога да направя е да се скъсам от работа и да се опитам да направя умни избори като се доверявам на съветите на умни хора".

"Част от харизмата му е старомодния чар на филмова звезда - фактор , който е наистина реален ", казва Ейми Паскал, съ-председател на Sony Pictures Entertainment, която е продуцирала "Сватбен обет" и "Внедрени в час". Но той е повече от това. Вече се е доказал, той може да държи пистолет, да целува момиче и да разказва смешки. Повечето актьори се радват ако могат да правят поне едно от тези неща. "

Чанинг Тейтъм и Рейчъл МакАдамс в "Сватбен обет" 

Г-н Содърбърг пък заявява: "Аз със сигурност никога няма да го поставя в тази категория млади актьори, които ги взимат на работа, само защото изглеждат добре".

Феновете на г-н Тейтъм казват, че той е толкова харесван от жените от части, защото е красив, но пък не е толкова зашеметяващ, че да изглежда недостижим. В същото време е много земен и притежава лек привкус на незрялост, което пък кара зрителите мъже да го смятат за приятел, а не за конкуренция. 

 Г-н Тейтъм е изненадващо скромен и честен, две качества, които почти не съществуват в Холивуд. Той е уверен в себе си, но в същото време е и открит и непринуден. "Знам, че не съм най-добрия актьор, но съм влюбен в работата си, и ставам все по-добър с всеки филм", казва той. 

Г-н Тейтъм, който е женен за партньорката си от филма "В ритъма на танца" (Step Up) Джена Дюан, е израснал в Алабама, Мисисипи и Флорида. В девети клас Чанинг е преместен да учи във военно училище. Там открива истинската си страст към футбола и решава да фокусира усилията си в спечелване на стипендия за колеж. Целта е постигната и по време на втората си година в гимназията, той печели пълна стипендия за университеа в Западна Вирджиния. Не след дълго Тейтъм напуска колежа и се връща във Флорида, където работи като строител, служител в брокерска агенция, продавач и стриптизьор. 

Има сесии като фотомодел за Nautica, Gap, Aeropostale, Emporio Armani. Тейтъм се появява в реклами на Pepsi, American Eagle и Abercrombie & Fitch, от които следва неговото участие в музикалния клип на Рики Мартин „She bangs” през 2000. Дебютира на малкия екран в сериала „От местопрестъплението: Маями” през 2004 г.. Още на следващата година се появява и в пълнометражния „Треньорът Картър”, в който партнира на големия Самюел Джаксън. През 2005-та се снима още в спортния „Supercross” и в „Havoc”, където играе заедно с Ан Хатауей.  

През 2006-та участва в „A Guide to Recognizing To Your Saints” с Даян Уест, Робърт Дауни- мл., Шия Лебьоф и др., както и в „Тя е пич”.  Следва екшън-драмата „Battle in Seattle” с Чарлийз Терон, Уди Харелсън, Мишел Родригес и др., който така и не дойде в България. През 2006 г. се снима и във филма в който изгря неговата звезда „Ритъмът на улицата”.

Тейтъм и съпругата му Джена Дюан в Step up
През 2009 участва в „Обществени врагове” на Майкъл Ман, в „Уличен бой” и в „G.I.Joe: Изгревът на Кобра”. През 2010 г. пък го видяхме в "Дъх на канела"( „Dear John”).

Г-н Тейтъм умишлено е работил нон-стоп, тъй като както казва той: "Почивката е проблем, публиката днес те забравя бързо."

  До този момент той е направил 16 филма през последните пет години, включително и "Stop-Loss," (2008), в който се разказва за младите ветерани от войната в Ирак, и "Eagle" (2011), драма по време на римския период. Г-н Тейтъм заявява, че за световната слава, тези дни се изисква и двете - неспиращите интервюта и новаторски форми на взаимодействие с феновете в социалните мрежи. За това например той е съсобственик на Constellation.tv, уеб услуга, която позволява на групи от цял ​​свят да гледат филми заедно и да говорят за тях, докато ги гледат, звездата може да бъде домакин на тези прожекции, отговаряйки на въпроси чрез уеб камера, по време и след филмите. 

Сега когато е набрал инерция, Тейтъм казва, че неговата стратегия е да продължава в същия дух, да работи до дупка още няколко години преди да забави темпото и да почне да се фокусира върху по-сериозни роли.

"Знам, че не може да взимаш решения за кариерата си продиктувани от страх", казва той. "Когато хората в този бизнес започнат да правят това, то ги отвежда обратно към нищото." 

Източник: New York Times

0 коментара:

Публикуване на коментар

Twitter Gmail Facebook Digg Stumbleupon RSS

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates